RECEPTY NA NAŠE VÁNOČNÍ CUKROVÍ

  • 11. prosince 2020

Banánky  –  strojkové

50 dkg hl. mouky

14 dkg cukru

28 dkg tuku

4 vařené žloutky

Vypracovat těsto a dělat přes strojek – tyčinky.

Vychladlé spojujeme marmeládou a konce namočíme do čokolády.

 

Linecké cukroví

40 dkg hl. mouky

25 dkg tuku

15 dkg cukru

2 žloutky

2lžíce mléka

Z vypracovaného těsta vykrajujeme tvary a pečeme do růžova. Spojíme marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou nebo krémem.

 

Pracny

30 dkg hl. mouky

18 dkg cukru

18 dkg ořechů

24 dkg másla

1 vejce

Vypracované těsto plníme do formiček. Po upečení ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Vyfukované rohlíčky

50 dkg cukru

25 dkg másla

25 dkg ořechů

20 dkg hl. mouky

1lžička jedlé sody

Vypracované těsto plníme do formiček a pečeme do růžova. Konce můžeme namočit v čokoládě.

 

Trubičky s krémem

40 dkg hl. mouky

12 dkg cukru

12 dkg másla

10 dkg ořechů

1 vejce

4 lžíce šlehačky nebo mléka

Z vypracovaného těsta vyválíme plát, nakrájíme na kousky a natočíme na vymaštěnou trubičku. Po upečení a vychladnutí namočíme do čokolády a plníme máslovým krémem.

 

Myšky

25 dkg másla

25 dkg hl. mouky

1 vejce

1 lžíce vody

Náplň

15 dkg cukru

15 dkg ořechů

2 vejce

Z vypracovaného těsta vykrajujeme kolečka, které plníme ořechovou nádivkou, přehneme a pečeme do růžova. Upečené obalíme v cukru.

 

Myslivecké knoflíky

25 dkg hl. mouky

12 dkg másla

8 dkg cukru

3 žloutky

Vypracovat těsto

Nádivka

20 dkg ořechů

20 dkg cukru

3 bílky ušlehat na sníh

Z vypracovaného těsta vykrajujeme kolečka, na které vkládáme náplň a oříšek. Pečeme do růžova.

 

Vanilkové rohlíčky

50 dkg hl. mouky

25 dkg másla

10 dkg cukru

10 dkg ořechů

1 vejce

Z vypracovaného těsta tvoříme rohlíčky. Upečeme a ještě teplé obalíme v cukru s vanilkou.

 

Bombičky

24 dkg piškotů

15 dkg cukru

10 dkg másla

5lžic mléka

3 lžic kakaa

Piškoty umeleme, smícháme s ostatními surovinami, můžeme přidat rum nebo cukr s rumovou příchutí. Do formiček tvary, do těsta uděláme důlek a naplníme krémem z másla a cukru a uzavřeme piškotem.

 

Košíčky

30 dkg hl. mouky

8 dkg cukru

20 dkg másla

2 žloutky

Vypracované těsto plníme do košíčku, pečeme do růžova a můžeme plnit několika způsoby: pařížskou šlehačkou a polijeme čokoládou nebo piškotovou nádivkou s ořechy, kterou uděláme tak, že umleté piškoty zalijeme mlékem na mírném ohni vytvoříme kaši, do které přidáme ořechy a vychladlé plníme do košíčků. Polijeme čokoládou a můžeme ozdobit ořechem.

 

 

Drobné kousky

28 dkg hl. mouky

21 dkg másla

3,5 dkg cukru

2 žloutky

5 dkg rozinek

10 dkg ořechů

Z vypracovaného těsta vykrajujeme různé tvary, pečeme do růžova, a ještě horké obalujeme v cukru.

 

Kokosové cukroví – strojkové

21 dkg hl. mouky

10 dkg cukru

14 dkg másla

10 dkg kokosu

Vypracované těsto vložíme do masového strojku s tvořítkem různých tvarů. Tvoříme věnečky, pečeme do růžova a po vychladnutí je ještě můžeme namočit nebo ozdobit čokoládou.

 

Trubičky

50 dkg hl. mouky

50 dkg másla

6 lžic vody

1 lžíce cukru

5 žloutků

Vypracované těsto vyválíme, nakrájíme na plátky, natočíme na trubičky, potřeme žloutkem, pečeme do růžova. Po vychladnutí plníme bílkovým sněhem – na jeden bílek 7 dkg moučkového cukru vyšleháme ve vodní lázni do pevného sněhu.

 

Kokosky

5 bílků

30 dkg cukru

25 dkg kokosu

Z bílků a cukru vyšleháme sníh. Postupně přimícháme kokos. Na pečící papír tvoříme bochánky, které v troubě jen sušíme do růžova.

 

Mocca oválky

32 dkg hl. mouky

20 dkg másla

11 dkg cukru

1 vejce

1 lžička kávy

Krém

Máslo

Cukr, káva

Z vypracovaného těsta vykrajujeme tvary, které pečeme do růžova. Po vychladnutí spojujeme krémem, do kterého jsme přidali kávu nebo čokoládovou pomazánkou.

 

Ořechový koláč

21 dkg cukru

21 dkg másla

21 dkg ořechů

10 dkg hrubé mouky

4bílky – sníh

Poleva

15 dkg cukru

4 žloutky

Vypracujeme těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme do růžova. Na horké nalijeme žloutkovou polevu a necháme zaschnout.

 

Kokosové pracny

30 dkg hl. mouky

18 dkg cukru

18 dkg kokosu

24 dkg másla a vejce

Vypracované těsto plníme do formiček. Po upečení ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Bílé rohlíčky

25 dkg 100% tuk

25 dkg hl. mouky

30 dkg cukru

Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky, pečeme do růžova a konce máčíme v čokoládě.

 

Indiánky

3 bílky

21 dkg cukru

Z bílku a cukru vyšleháme ve vodní lázni tuhý sníh. Na piškot pomocí cukrářského sáčku tvoříme indiánky. Necháme půl hodiny zaschnout a potom máčíme do čokolády.

 

 

 

 

 

 

Sdílejte s ostatními